چگونه فرزند خود را از اضطراب جدایی در مدرسه نجات دهیم؟
وادار کردن کودک مبتلا به اضطراب جدایی به مدرسه رفتن با زور و استفاده از تنبیه و .. می تواند به سلامت عاطفی فرزند شما آسیب برساند. برای نجات دانش آموزان وابسته، کاهش وابستگی دانش آموزان ابتدایی به والدین و رفتن بچه به مدرسه باید از مهربانی و راه های تشویقی استفاده کنید. برای کودکان این کاملا طبیعی است که وقتی به مدرسه می روند در ابتدا احساس ناراحتی و یا حتی هراس داشته باشند. خوشبختانه راه های زیادی برای آماده کردن کودک برای رفتن به مدرسه وجود دارد. شما می توانید با استفاده از این راهکارها فرزندان خود را ترغیب و تشویق کنید تا به مدرسه بروند. در زیر راهکارهایی برای افزایش تمایل کودک به مدرسه رفتن و کاهش وابستگی به والدین گفته شده است.
دلایل اضطراب و ترس آنها از مدرسه را بررسی کنید
با آرامش و مهربانی از فرزندتان بپرسید که چه چیزی او را از مدرسه رفتن یا مهد کودک می ترساند؟ کودک خردسال شما ممکن است بگوید هنگامی که شما او را ترک خواهید کرد او می ترسد. زیرا فکر می کند دیگر برنمی گردید. کودکان بزرگتر ممکن است از مسخره شدن و یا طرد شدن توسط همکلاسی ها بترسند و مضطرب شوند. هنگامی که شما بدانید کودکتان از چه چیزهای می ترسد و چه چیزی باعث ترس و اضطراب او در مدرسه یا مهد کودک می شود. می توانید با هم راه حل هایی را برای رفع این مشکلات پیدا کنید. مثلا با فرزندتان در رابطه با نگرانی اش از اینکه شما برنمی گردید صحبت کنید. با حرف هایتان به او این اطمینان را بدهید که هر روز در ساعت مقرر به دنبالش می روید. یا در رابطه با نحوه برخورد با متلک های هم کلاسی هایش با او صحبت کنید.
به فرزندتان فرصت صحبت بدهید، اما موضوعاتی که باعث اضطراب در فرزندتان می شود را زیاد مطرح نکنید. زیرا ممکن است او را وادار کنید بیشتر روی ترس خود تمرکز کند. استرس و اضطراب برای کودکان اصلا خوب نیست. والدین باید در مورد نشانه های استرس در کودکان آگاهی داشته باشند. مطلع.
احساسات فرزندتان را بپذیرید
این موضوع که فرزندتان از مدرسه رفتن هراس داشته باشد و یا احساس اضطراب داشته باشد را بپذیرید. سعی کنید احساسات فرزندتان را جدی گرفته و آنها را درک کنید. به حرف های فرزندتان و بیان احساساتش گوش دهید. اگر کودکتان احساس کند که مورد احترام قرار گرفته و شما او را درک می کنید. بهتر می تواند با شما ارتباط برقرار کرده و در رابطه با مشکلات و اضطراب هایش صحبت کند. مثلا به او بگویید که می دانم وقتی با هم خداحافظی می کنیم تو غمگین هستی! اما تو می توانی اوقات خوبی را در مدرسه داشته باشی و خوش بگذرانی. به کودک خود موضوعات و چیزهایی که می تواند در مدرسه برای او خوشایند بوده و لذت ببرد را یادآوری کنید. مثلا صحبت کردن با دوستان، بازی کردن و یا خوردن ناهارموردعلاقه در مدرسه و …
کتابهایی برای کودکان بخوانید که اضطراب جدایی را کاهش می دهد
با داستان خواندن به فرزندتان کمک کنید تا با ترس و اضطراب خود در رابطه با مدرسه رفتن کنار بیاید. می توانید خاطره اولین روز مدرسه رفتن خود را تعریف کنید. یا کتاب هایی با شخصیت هایی تهیه کنید که از رفتن به مدرسه می ترسیدند. اما با ترس خود مقابله کرده اند. داستان ها می توانند باعث شوند که کودک برای رویارویی با ترس خود احساس قدرت کند.
با معلم فرزندتان در مورد اضطراب کودکتان صحبت کنید
در رابطه با وابستگی کودک به مادر در مدرسه، اضطراب جدایی کودک در مدرسه و ترس های فرزند خود با معلم صحبت کنید. هنگامی که معلم در رابطه با اختلال اضطراب جدایی دانش آموز بداند می تواند به فرزندتان کمک کند تا با هراس از مهد کودک یا مدرسه مقابله کند. هنگامی که کودک شما مضطرب است، خداحافظی برایش سخت ترین کار دنیا است. اما اگر معلم در این رابطه بداند، می تواند به او کمک کند تا با احساسات منفی خود مبارزه کند. معلمان تجربه های زیادی در رابطه با اضطراب جدایی کودکان دارند. پس مسلما بهتر از شما می توانند به فرزندتان کمک کنند. اگر اضطراب جدایی فرزندتان دائمی است، از مشاور مدرسه بپرسید که آیا می تواند او را بررسی کرده و با فرزندتان در این باره صحبت کند؟
استراتژی های آرامش بخش را با کودک خود تمرین کنید
به فرزندتان تکنیک هایی را برای آرام سازی و مدیریت اضطراب خود آموز بدهید. مثلا به او بگویید هر موقع مضطرب می شود نفس عمیق بکشد. یا مثلا اضطراب خود را مانند یک بادکنک در حال پرواز تصور کند و از تجسم سازی و خیال پردازی برای مقابله با اضطراب هایشان استفاده کند. حتی با نقاشی کشیدن نیز می تواند ترس های خود را مهار کند. گاهی اوقات، این موارد می تواند کودک شما را از اضطراب جدایی در مدرسه دور کند. در رابطه با استراتژی های آرامش بخش برای کودک خود می توانید از یک مشاورکودک کمک بگیرید.
فرزندتان را با مدرسه یا مهد کودک آشنا کنید
با هم در مدرسه یا مهد کودک قدم بزنید و از کلاس ها دیدن کنید. این کار را قبل از رفتن فرزندتان به مهد کودک یا مدرسه انجام دهید. سعی کنید او را از قبل با محیط مدرسه یا مهد کودک آشنا کنید. اگر می توانید، با معلمان صحبت کنید و کمی وقت خود را در کلاس بگذرانید. دیدن شما در این فضا می تواند به فرزندتان کمک کند تا مدرسه را با احساسات مثبت در ذهنش مرتبط سازد. اگر وقت دارید، در زمین بازی مدرسه با فرزندتان بازی کنید. با این کار فرزندتان می فهمد که مدرسه جای بد و وحشتناکی نیست و به او خوش می گذرد. گاهی کودک به دلیل خجالتی بودن از مدرسه فرار می کند. پس بهتر است والدین به دنبال راهکارهایی برای درمان خجالتی بودن کودک خود باشند.
به فرزندتان یک هدیه یا یادگاری بدهید تا احساس آرامش کند
به فرزندتان یک هدیه یا یک وسیله آرامش بخش مناسب بدهید و اجازه دهید آن را با خود به مدرسه ببرد. اگر کودک شما خیلی کوچک است می توانید او را با یک حیوان عروسکی و دوست داشتنی به مهد کودک بفرستید. برای کودکان بزرگتر این آیتم می تواند یک کتاب مورد علاقه یا عکسی کوچک از خانواده باشد که با خود به مدرسه می برند. هنگامی که کودکتان احساس ناراحتی و اضطراب کرد، می تواند یادگاری را بیرون بیاورد و به یاد والدین خود بیفتد و آرامش از دست رفته خود را مجدد بدست آورد.
یک خداحافظی عالی و پر از آرامش با فرزند خود داشته باشید
هنگام خداحافظی با فرزند خود آرام و با چهره ای شاد رفتار کنید. بچه ها می توانند اضطراب والدین خود را بفهمند و درک کنند. اگر هنگام خداحافظی چهره شما نگران و یا مضطرب باشد، کودک این موضوع را متوجه خواهد شد. به کودک خود نشان دهید که شما از مدرسه رفتن او خوشحال هستید و می دانید که روز خوبی را خواهد داشت. خداحافظی خود را کوتاه کنید و زمان زیادی را صرف نکنید. زیرا این کار به کودک شما زمان کمتری برای احساس اضطراب در رابطه با خداحافظی می دهد.
قبل از رسیدن به سن مدرسه، جدا بودن از والدین را تمرین کنید
سعی کنید در دوران کودکی و نوزادی گاهی فرزندتان را نزد یک مراقب یا اعضای دیگر خانواده بگذارید. این کار کمک می کند تا فرزند شما عادت کند وقتی شما نیستید باید توسط شخصی دیگر مراقبت شود. مثلا می توانید به بهانه های مختلف مانند سرکار رفتن، ورزش کردن یا رفتن به خرید، فرزندتان را پیش پدر و مادر خود یا خاله و عمه بگذارید. این کار به فرزندتان فرصت می دهد تا با غیبت و نبود شما راحت تر کنار بیاید. همچنین به فرزندتان نشان می دهد که شما همیشه بر می گردید و هرگز او را ترک نمی کنید. اجازه ندهید که از همان دوران نوزادی و کودکی، فرزندتان به شما وابستگی شدید پیدا کند. جدا شدن از فرزند را به طور منظم انجام دهید و به تدریج مدت زمان نبودن خود را افزایش بدهید. به این ترتیب فرزندتان به نبود شما برای ساعات طولانی نیز عادت می کند.
از این ترفند برای جدا خوابیدن کودک نیز می توانید استفاده کنید. برخی از والدین می گویند که نمی توانند فرزندشان را به تنها خوابیدن عادت دهند. گاهی مشکل می تواند ناشی از اختلال اضطراب جدایی باشد.
وقتی فرزندتان به مدرسه می رود، او را تحسین کنید
با تشویق کردن و تحسین فرزندتان، عزت نفس او را تقویت می کنید. کودک اگر هنگام رفتن به مدرسه، احساس اعتماد به نفس و عزت نفس بالایی داشته باشد بهتر می تواند با محیط جدید مدرسه یا مهد کودک ارتباط برقرار کند. همچنین اضطراب و استرس کمتری خواهد داشت. شما با این کار اضطراب جدایی را در فرزندتان کاهش می دهید. به کودک خود بگویید که از اینکه او مدرسه می رود چقدر خوشحال هستید و به او افتخار می کنید. شما می توانید برای فرزند خود هدیه بخرید و او را تشویق کنید که به مدرسه برود. البته حواستان باشد که این کار باعث نشود فرزند شما یک کودک شرطی شود.
یک برنامه روزانه برای بعد از مدرسه کودکتان تنظیم کنید
با کمک و مشورت فرزندتان، برای او یک برنامه روزانه داشته باشید. با سازماندهی کردن و برنامه ریزی کردن برای کودک خود، او احساس حمایت می کند. هنگامی که فرزندتان از مدرسه به خانه می آید روتینی را در نظر بگیرید که هم برای شما و هم کودکتان مفید باشد. لازم نیست که کار فوق العاده سختی را برنامه ریزی کنید. دانستن اینکه قرار است چگونه روز خود را بگذراند، می تواند به کودکتان کمک کند تا با استرس و اضطراب های خود کنار بیاید. سعی کنید برنامه های تفریحی و استراحت را در برنامه ریزی های خود قرار دهید تا کودکتان احساس شادی و خوشحالی را جایگزین استرس و نگرانی هایش کند
.
از مشاور مدرسه کمک بگیرید
اگر همچنان ناراحت هستید و می گویید هر کاری کردم دخترم یا پسرم به مدرسه نمیره! و نتوانسته اید میزان وابستگی فرزندتان و اضطراب جدایی او را کاهش دهید. بهتر است از یک مشاورخانواده یا مشاوره تحصیلی در این باره کمک بگیرید. مشاور در ابتدا مشکل فرزندتان را بررسی کرده و اگر اختلال اضطراب جدایی دارد آن را تشخیص می دهد. سپس به شما راهکارهای موثر و مفیدی ارائه می دهد که به کاهش هراس از مدرسه و کاهش اضطراب جدایی کودک شما کمک بسیار زیادی می کنند.
عوارض درمان نشدن اضطراب جدایی در کودکان
اگر اضطراب جدایی در سنین کودکی بهبود نیابد، فرد در آینده دچار مشکلات بی شماری می شود از جمله:
- مهارتهای اجتماعی در او رشد نمی کند
- دچار مشکل نداشتن اعتماد به نفس میشود
- عملكرد بين فردي و اجتماعي فرد را تحت تاثير قرار مي دهد
- اضطراب و هراس او در نوجوانی و بزرگسالی ادامه خواهد یافت
- در بسیاری موارد کودکان مبتلا به اضطراب جدایی توانایی بروز استعدادهای خود را ندارند
- ممکن است به دلیل فعالعیت نکردن در گروههای همسن به مرور از سمت همسالان طرد شوند
جمع بندی
- اضطراب جدایی طبیعی با تلاش مشترک بین والدین و مراقبان قابل کنترل است. تنظیم روال مهمترین مولفه موفقیت است. تن به وسوسه دزدکی رفتن ندهید، زیرا این امر باعث ترس بیشتر کودکان می شود. دفعه بعدی که فرزندتان قبل از ترک شما مضطرب می شود:
- درباره آنچه اتفاق می افتد را با اصطلاحات ساده و مستقیم توضیح دهید. از جمله جایی که می خواهید بروید، چه کسی مسئولیت را بر عهده خواهد داشت و چه موقع برمی گردید.
- با چند بار مراجعه به یک مدرسه جدید یا خانه پرستار کودک با هم، به کودک خود فرصت دهید تا خود را تنظیم کند. بگذارید قبل از رفتن شما به فرد جدید عادت کنند.
- خونسرد و آرام باشید و بر سرگرمی کودک خود تمرکز کنید. جدایی را به عنوان یک اتفاق طبیعی درمان کنید.
- هرچقدر فرزندتان فریاد بزند یا گریه کند، یک بار خداحافظی کنید، او را در آغوش بگیرید و ببوسید، خداحافظی کنید و از در بیرون بروید.
- موفقیت های کوچک را با تنها گذاشتن یک یا دو ساعت در روز اول و به تدریج افزودن به مدت زمان بیشتر انجام دهید، همیشه وقتی قول می دهید بازگردید.
سارا پشم چی