بسمه تعالی
( انواع بازی فکری و مزایای انها برای تقویت ذهن و روابط اجتماعی )
بازی فکری هم فال هست و هم تماشا لحظاتمان را شاد و مفرح میکند و از طرفی مغزمان را هم ورزش میدهد و برای تقویت ذهن و تقویت حافظه مفید است . در این مقاله درباره انواع بازی های فکری و مزایای مختلفی که برای تقویت مهارت های اجتماعی دارند میپردازیم .
بازی های فکری عموما باعث میشوند تا در ذهن خود برنامه ریزی کنید . نقشه بکشید و تلاش کنید اطلاعاتی را بخاطر بسپارید که در شکست دادن حریفان به کمکتان می آیند .
وقتی که از مغزتان به اندازه کافی کار بکشید از پیری و اختلالات حافظه دور خواهید ماند . هدف از انجام بازی فکری بهبود حافظه ، قدرت تفکر ، افزایش سرعت انتقال و تقویت مهارت های شناختی است . شاید بپرسید مهارت های شناختی چیست ؟
مهارت های شناختی همان مهارت هایی است که باید برای پردازش افکارتان داشته باشید . به عبارتی ساده تر ، توانایی هایی که در یادگیری و حل مسئله به کمکتان می آیند. چه کودک باشید و چه بزرگسال برای بهتر زندگی کردن باید دائما فکر کنید و تصمیم بگیرید . پس چه خوب که به کمک روش هایی مانند استفاده از بازی فکری به مغزتان کمک کنید .
( مزایای بازی فکری چیست ؟ )
اگر سلول های مغزی به فعالیت کردن ، تشویق نشوند ، استدلال نکنند و به دنبال حل مسائل و رفع چالش های گوناگون نباشند ، کارایی خود را از دست خواهند داد . اما به کمک بازی فکری میتوان مغز را تمرین داد و قبراق نگه داشت . از جمله مزایای بازی فکری میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
* تقویت حافظه
* افزایش سرعت انتقال
* افزایش سرعت تفکر
* افزایش مهارت های شناختی
* افزایش سطح تمرکز
* افزایش مهارت استقلال در تفکر و برنامه ریزی
بازی های فکری انواع و اقسامی دارد اگر قبول دارید که بازی فکری ، پیر و جوان نمیشناسد و همه از مزایای آن سود میبرند ، در ادامه به تعدادی از انواع بازی فکری توجه کنید :
( انواع بازی فکری را بشناسید )
بازی فکری انواع مختلفی دارد که هریک به تقویت مهارت ها و توانایی های مشخصی می پردازند. بطور کلی میتوان چند دسته بندی برای آن در نظر گرفت .
1- بازی با کارت
2- بازی های رو میزی
3- بازی با طرح تست هوش ، معما
4- بازی های ساختنی
( بازی فکری با کارت )
بازی های کارتی معمولا شامل تعدادی کارت هستند که دو یا چند نفر باهم برای رسیدن به نتیجه خاص رقابت میکنند . دبلنا ، مونوپولی و …. از جمله بازی های کارتی هستند . انواع و اقسام دیگر آن را هم قطعا خودتان میشناسید.
( افزایش صمیمیت و ارتباطات )
این روز ها فناوری به همه زمینه های زندگی مان وارد شده است ؛ حتی بازی های موبایلی و رایانه ای هم جای خود را به بازی های شاد و مفیدی داده است که در گذشته ها در دورهمی ها انجام میدادیم .
بازی های کارتی به شما کمک میکنند تا در جمعهای دوستانه و خانوادگی بهم نزدیک تر شوید و بیشتر باهم صحبت کنید بازی های کارتی عموما گروهی هستند و باهم در گفت و گو و ارتباط بیشتری قرار می گیرند.
( بازی فکری رو میزی )
بازی فکری رو میزی هم همان بازی های معروفی هستند که بصورت یک صفحه بازی رو میزی طراحی شده دو یا چند نفر را به خود مشغول میکند همانند شطرنج ، تخته نرد ، منچ و …. اشاره کرد .این بازی ها هم مزایایی دارند که هم در شما حس و حال خوبی ایجاد میکنند و هم برای مغزتان مفید هستند .
( ایجاد شادی و نشاط )
وقتی با اعضا خانواده ، مشغول بازی های فکری مانند تخته میشوید لحظاتتان پر از خنده و نشاط میشود . خندیدن در مغز ، هورمون اندروفین ترشح میکند یعنی هورمونی که نشاط و شادمانی در شما بوجود میاورد . خندیدن و در کنار هم بودن هم اعتماد ، همراهی و همدردی میان افراد خانواده و دوستان را بیشتر میکند .
( تقویت مهارت شناختی )
بازی های فکری با تخته منجر به تقویت مهارت های شناختی میشوند . حل مسئله یکی از مهارت های شناختی است .بازی با کارت به تقویت بخش هایی از مغز مانند هیپوکامب و قشر پیشانی کمک شایانی میکند . این بخش های مغز مسئول مدیریت افکار پیچیده و شکل دادن به حافظه هستند به همین خاطر با بازی های فکری میتوان به تقویت مغز کمک کرد .
( بازی فکری با طرح تست هوش ، معما )
بعضی از انواع بازی فکری هم با حل کردن معما ها و پاسخ دادن به تست هوش همراه هستند . در بازی های معمایی و توام با تست هوش ، مغز و ذهن بیشتر استفاده میشود در این نوع بازی ها برای پیروزی نیاز به فکر کردن وجود دارد .دیگر خبری از شانس و اقبال نیست . بلکه فرد باید تمام تلاش خود را بکار بگیرد تا به پاسخ صحیح دست پیدا کند .
( تمرین ایجاد ارتباطات موثر )
بازی های معمایی و تست هوش ها معمولا بصورت گروهی انجام میشوند .همین موضوع میتواند به تقویت مهارت های افراد در بهبود بخشیدن به ارتباطات اجتماعیشان کمک کند . زمانی که شما با هم گروه های خود در تعامل وارتباط قرار می گیرید ؛ در واقع در حال تمرین کردن همفکری ، ارتباط موثر برقرار کردن با دیگران و سازگاری با جمع هم هستید .
( بازی های ساختنی )
بازی های ساختنی هم از نوع فکری ، برای همه افراد در طیف های سنی مختلف مفید است . مثلا ساخت پازل ها ، مدل ها و …. میتواند مزایای مختلفی از جمله موارد زیر را برای بزرگ و کوچک به همراه داشته باشد :
* افزایش دقت
* افزایش اعتماد به نفس
* خوش خلقی و بهبود روحیه
* تقویت استدلال دیداری
در آخر
بازی های فکری با یک تیر ، چندین و چند نشان را هدف میگیرند . با وجود آنها هم دورهمی هایتان شادتر خواهد گذشت . هم از مغزتان استفاده بهتری میکنید و هم از فشار و استرس های رنگارنگ نجات پیدا خواهید کرد . پس اهمیت بازی کردن را دست کم نگیرید . بازی های فکری متنوعی در بازار وجود دارند که دستتان را در انتخاب ، کاملا باز می گذارند . انتخاب با شماست ؛ بهتر است سریعتر دست بکار شوید برای روزهایی که فشار کار و زندگی ، فکرتان را خسته و روحتان را مشوش میکند ، یک عدد بازی فکری تهیه کنید و در منزل به انجام آن بپردازید . با خانواده و فرزندانتان بازی کنید و دورهمی های دوستانه و خانوادگیتان را گرم و دوست داشتنی برگزار کنید .